Zupa krem z kalafiora

zupa krem z kalafiora

Składniki:

  • wywar warzywny;
  • 1 kalafior (ok 500 g);
  • 1 cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka masła klarowanego;
  • sól; pieprz
  • pasta tahini
  • jagody goji i wiórki kokosowe

Wykonanie:

W wywarze ugotowałam kalafior. W międzyczasie podsmażyłam na patelni cebulę i czosnek, dodałam kalafiora, gdy był już miękki. Całość zmiksowałam z solą oraz pieprzem. Na wierzch położyłam pastę tahini i posypałam wiórkami kokosowymi oraz jagodami goji.

Smacznego <3

Przepis nadaje się już dla dziecka od 1 roku życia. Córeczka chętnie wcinała, ale bez jagód goji 🙂

Pomysł na zupę został zaczerpnięty z książki Anny Lewandowskiej „Zdrowe gotowanie by Ann”

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *