Zupa krem z kalafiora

zupa krem z kalafiora

Składniki:

  • wywar warzywny;
  • 1 kalafior (ok 500 g);
  • 1 cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka masła klarowanego;
  • sól; pieprz
  • pasta tahini
  • jagody goji i wiórki kokosowe

Wykonanie:

W wywarze ugotowałam kalafior. W międzyczasie podsmażyłam na patelni cebulę i czosnek, dodałam kalafiora, gdy był już miękki. Całość zmiksowałam z solą oraz pieprzem. Na wierzch położyłam pastę tahini i posypałam wiórkami kokosowymi oraz jagodami goji.

Smacznego <3

Przepis nadaje się już dla dziecka od 1 roku życia. Córeczka chętnie wcinała, ale bez jagód goji 🙂

Pomysł na zupę został zaczerpnięty z książki Anny Lewandowskiej „Zdrowe gotowanie by Ann”

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.