Zupa krem z mrożonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Składniki:

  • wywar (ja robię z włoszczyzny oraz przepiórki ale możesz także zrobić tylko warzywny lub użyć innego mięsa; polecam królika lub kurczaka);
  • opakowanie mrożonego groszku;
  • masło klarowane;
  • 200 g ziemniaków;
  • pestki słonecznika;
  • koperek, bazylia, gałka muszkatołowa, majeranek, chilli;
  • sól, pieprz.

Do przygotowania:

  • ugotowany 1,5 godziny wcześniej wywar warzywny lub z dodatkiem kurczaka
  • deska i nóż do krojenia
  • garnek do gotowania
  • blender
  • patelnia do uprażenia pestek słonecznika

Wywar gotowałam 1,5 godziny na małym ogniu. Następnie dodałam mrożony groszek oraz ziemniaki pokrojone na małe kosteczki i gotowałam 15 minut (lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie), a następnie zmiksowałam. Dołożyłam 2 łyżki masła klarowanego. Doprawiłam pieprzem, bazylią, majerankiem oraz gałką muszkatołową do smaku (sypię zazwyczaj 1 łyżeczkę każdej przyprawy – oprócz chilli, którego nabieram na sam koniuszek).

Odłożyłam porcję dla dziecka, a następnie doprawiłam solą oraz chilli .? Tą zupę podawałam już na początku rozszerzania diety (najpierw gotowałam ją na samym wywarze roślinnym i maśle).

Uprażyłam pestki słonecznika i posypałam przed podaniem ?

Zupę można podać także z kleksem jogurtu.

Gdy chcę, aby była bardziej syta to dodaję ugotowane na twardo jajko lub kawałek upieczonej wcześniej piersi z indyka. ?

Smacznego ?

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.