Zupa krem z mrożonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Składniki:

  • wywar (ja robię z włoszczyzny oraz przepiórki ale możesz także zrobić tylko warzywny lub użyć innego mięsa; polecam królika lub kurczaka);
  • opakowanie mrożonego groszku;
  • masło klarowane;
  • 200 g ziemniaków;
  • pestki słonecznika;
  • koperek, bazylia, gałka muszkatołowa, majeranek, chilli;
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Wywar gotowałam 1,5 godziny na małym ogniu. Następnie dodałam mrożony groszek oraz ziemniaki pokrojone na małe kosteczki i gotowałam 15 minut (lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie), a następnie zmiksowałam. Dołożyłam 2 łyżki masła klarowanego. Doprawiłam pieprzem, bazylią, majerankiem oraz gałką muszkatołową do smaku (sypię zazwyczaj 1 łyżeczkę każdej przyprawy – oprócz chilli, którego nabieram na sam koniuszek).

Odłożyłam porcję dla dziecka, a następnie doprawiłam solą oraz chilli .👶 Tą zupę podawałam już na początku rozszerzania diety (najpierw gotowałam ją na samym wywarze roślinnym i maśle).

Uprażyłam pestki słonecznika i posypałam przed podaniem 😊

Zupę można podać także z kleksem jogurtu.

Gdy chcę, aby była bardziej syta to dodaję ugotowane na twardo jajko lub kawałek upieczonej wcześniej piersi z indyka. 😊

Smacznego 😊

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *