Składniki:
- wywar (ja robię z włoszczyzny oraz przepiórki ale możesz także zrobić tylko warzywny lub użyć innego mięsa; polecam królika lub kurczaka);
- opakowanie mrożonego groszku;
- masło klarowane;
- 200 g ziemniaków;
- pestki słonecznika;
- koperek, bazylia, gałka muszkatołowa, majeranek, chilli;
- sól, pieprz.
Do przygotowania:
- ugotowany 1,5 godziny wcześniej wywar warzywny lub z dodatkiem kurczaka
- deska i nóż do krojenia
- garnek do gotowania
- blender
- patelnia do uprażenia pestek słonecznika
Wywar gotowałam 1,5 godziny na małym ogniu. Następnie dodałam mrożony groszek oraz ziemniaki pokrojone na małe kosteczki i gotowałam 15 minut (lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie), a następnie zmiksowałam. Dołożyłam 2 łyżki masła klarowanego. Doprawiłam pieprzem, bazylią, majerankiem oraz gałką muszkatołową do smaku (sypię zazwyczaj 1 łyżeczkę każdej przyprawy – oprócz chilli, którego nabieram na sam koniuszek).
Odłożyłam porcję dla dziecka, a następnie doprawiłam solą oraz chilli .? Tą zupę podawałam już na początku rozszerzania diety (najpierw gotowałam ją na samym wywarze roślinnym i maśle).
Uprażyłam pestki słonecznika i posypałam przed podaniem ?
Zupę można podać także z kleksem jogurtu.
Gdy chcę, aby była bardziej syta to dodaję ugotowane na twardo jajko lub kawałek upieczonej wcześniej piersi z indyka. ?
Smacznego ?