Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami oraz serem feta

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami i serem feta
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami i serem feta

Składniki:

  • litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 500 g ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 300 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka kurkumy w proszku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 200 g śmietany 18% (lub mleczko kokosowe)
  • 200 g sera feta (lub tofu)

Do wykonania:

  • nóż i deska do krojenia
  • garnek do gotowania zupy z przykrywką
  • łyżka drewniana

Wykonanie:

Fasolkę szparagową umyłam odcięłam końcówki i przekroiłam strączki na pół. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i podsmażyłam z rozgniecionym czosnkiem na oliwie oraz masłem przez 4 minuty (od razu w garnku). Następnie dodałam fasolkę szparagową i wymieszałam. Dolałam bulionu, zagotowałam, zmniejszyłam ogień, dodałam kurkumę, przykryłam przykrywką i gotowałam około 15 minut do miękkości warzyw.

Dodałam koperek ze szczypiorkiem, a następnie wcześniej zahartowaną śmietanę. Na sam koniec dodałam pokrojony w kostkę ser feta.

Smacznego <3

Inspirację na przepis znalazłam na stronie http://www.kwestiasmaku.com

Jeżeli nie możesz jeść laktozy to zastąp śmietanę mleczkiem kokosowym, a zamiast fety dodaj zamarynowane wcześniej w sosie sojowym tofu.

Zupę można podać dziecku po pierwszym roku życia 🙂 Posól tylko na samym końcu, po odebraniu porcji dla bobaska 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.