Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami oraz serem feta

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami i serem feta
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami i serem feta

Składniki:

  • litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 500 g ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 300 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka kurkumy w proszku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 200 g śmietany 18% (lub mleczko kokosowe)
  • 200 g sera feta (lub tofu)

Wykonanie:

Fasolkę szparagową umyłam odcięłam końcówki i przekroiłam strączki na pół. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i podsmażyłam z rozgniecionym czosnkiem na oliwie oraz masłem przez 4 minuty. Następnie dodałam fasolkę szparagową i wymieszałam. Dolałam bulionu, zagotowałam, zmniejszyłam ogień, dodałam kurkumę, przykryłam przykrywką i gotowałam około 15 minut do miękkości warzyw.

Dodałam koperek ze szczypiorkiem, a następnie wcześniej zahartowaną śmietanę. Na sam koniec dodałam pokrojony w kostkę ser feta.

Smacznego <3

Inspirację na przepis znalazłam na stronie http://www.kwestiasmaku.com

Jeżeli nie możesz jeść laktozy to zastąp śmietanę mleczkiem kokosowym, a zamiast fety dodaj zamarynowane wcześniej w sosie sojowym tofu.

Zupę można podać dziecku po pierwszym roku życia 🙂 Posól tylko na samym końcu, po odebraniu porcji dla bobaska 🙂

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *