Składniki:
- litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 500 g ziemniaków (najlepiej młodych)
- 300 g żółtej fasolki szparagowej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kurkumy w proszku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 200 g śmietany 18% (lub mleczko kokosowe)
- 200 g sera feta (lub tofu)
Do wykonania:
- nóż i deska do krojenia
- garnek do gotowania zupy z przykrywką
- łyżka drewniana
Wykonanie:
Fasolkę szparagową umyłam odcięłam końcówki i przekroiłam strączki na pół. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i podsmażyłam z rozgniecionym czosnkiem na oliwie oraz masłem przez 4 minuty (od razu w garnku). Następnie dodałam fasolkę szparagową i wymieszałam. Dolałam bulionu, zagotowałam, zmniejszyłam ogień, dodałam kurkumę, przykryłam przykrywką i gotowałam około 15 minut do miękkości warzyw.
Dodałam koperek ze szczypiorkiem, a następnie wcześniej zahartowaną śmietanę. Na sam koniec dodałam pokrojony w kostkę ser feta.
Smacznego <3
Inspirację na przepis znalazłam na stronie http://www.kwestiasmaku.com
Jeżeli nie możesz jeść laktozy to zastąp śmietanę mleczkiem kokosowym, a zamiast fety dodaj zamarynowane wcześniej w sosie sojowym tofu.
Zupę można podać dziecku po pierwszym roku życia 🙂 Posól tylko na samym końcu, po odebraniu porcji dla bobaska 🙂