Składniki:
- wywar warzywno – mięsny;
- 2 korzenie pietruszki;
- 2 kalarepki;
- 4 młode marchewki;
- 1 mały seler;
- 1 młoda cukinia;
- 4 młode ziemniaki;
- 1 czerwona cebula;
- 1 szklanka zielonego groszku;
- 1 pęczek koperku;
- sól morska, pieprz;
- śmietana;
- łyżka masła klarowanego.
Do przygotowania:
- obieraczka do warzyw
- nóż i deska do krojenia
- garnek do gotowania zupy
- łyżka
Wykonanie:
Warzywa umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Wszystkie poza groszkiem wrzuciłam do garnka i zalałam wywarem. Gotowałam około 20 minut wraz z przyprawami. Dodałam groszek i gotowałam jeszcze 5 minut. Dodałam śmietany oraz łyżkę masła klarowanego, wymieszałam i posypała koperkiem.
Smacznego 🙂