Składniki:
- wywar warzywny lub delikatny mięsny;
- 2 marchewki;
- 2 średnie pietruszki;
- mały seler;
- 2 cebule;
- imbir (ok 25 g);
- sok z jednej pomarańczy;
- skórka z połowy pomarańczy;
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego;
- sól morska / himalajska;
- pieprz czarny;
- kurkuma;
- pieprz cayenne lub chilli;
- 2 łyżki sezamu;
- 8 łyżek prażonych pestek dyni;
- 4 łyżeczki oleju z ostropestu.
Wykonanie:
Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na maśle klarowanym. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę i zalałam wywarem, tak aby były zakryte (jeśli mam za mało wywaru, to dolewam wody). Gotowałam aż warzywa będą miękkie i dorzuciłam cebulę i przyprawy. Zmiksowałam. Dodałam sok i skórkę z pomarańczy. Nałożyłam do miseczek, polałam olejem z ostropestu i posypałam pestkami z dyni.
Smacznego <3
Olej z ostropestu jest szczególnie bogaty w kwasy tłuszczowe omega 6. Zawiera także kwas oleinowy należący do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i przyczyniający się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia. W oleju występuje także witamina E, C oraz K, fitosterole, flawonoidy, aminy biogenne (histamina, tyramina) oraz kwasy organiczne. Ma także bardzo dobry wpływ na wątrobę.
Jeżeli wpis okazał się dla Ciebie przydatny, udostępnij proszę <3