Zupa z warzyw korzeniowych z pomarańczą

Zupa krem z warzyw korzeniowych z pomarańczą

Składniki:

  • wywar warzywny lub delikatny mięsny;
  • 2 marchewki;
  • 2 średnie pietruszki;
  • mały seler;
  • 2 cebule;
  • imbir (ok 25 g);
  • sok z jednej pomarańczy;
  • skórka z połowy pomarańczy;
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego;
  • sól morska / himalajska;
  • pieprz czarny;
  • kurkuma;
  • pieprz cayenne lub chilli;
  • 2 łyżki sezamu;
  • 8 łyżek prażonych pestek dyni;
  • 4 łyżeczki oleju z ostropestu.

Wykonanie:

Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na maśle klarowanym. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę i zalałam wywarem, tak aby były zakryte (jeśli mam za mało wywaru, to dolewam wody). Gotowałam aż warzywa będą miękkie i dorzuciłam cebulę i przyprawy. Zmiksowałam. Dodałam sok i skórkę z pomarańczy. Nałożyłam do miseczek, polałam olejem z ostropestu i posypałam pestkami z dyni.

Smacznego <3

Olej z ostropestu jest szczególnie bogaty w kwasy tłuszczowe omega 6. Zawiera także kwas oleinowy należący do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i przyczyniający się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia. W oleju występuje także witamina E, C oraz K, fitosterole, flawonoidy, aminy biogenne (histamina, tyramina) oraz kwasy organiczne. Ma także bardzo dobry wpływ na wątrobę.

Jeżeli wpis okazał się dla Ciebie przydatny, udostępnij proszę <3

DominikaR Autor

Kocham gotować od zawsze. Czas spędzony w kuchni daje mi chwilę wytchnienia, relaksu i satysfakcji. Najlepszą zabawą jest dla mnie testowanie nowych rozwiązań oraz niebanalne zestawianie dobrze znanych smaków. Dodatkowym plusem jest radość moich bliskich, których częstuje efektami mojej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *