Czy zastanawiasz się jak dostarczyć dziecku witamin i minerałów w okresie jesienno – zimowym kiedy owoców już bardzo mało? Czy szukasz możliwości na to, aby w sprytny sposób przemycić swojemu niejadkowi, który jadłby tylko naleśniczki, warzywa? Pomocne mogą być liofilizowane owoce i warzywa. Korzystasz z nich w kuchni? 🙂
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja to usunięcie wody z zamrożonego produktu, z pominięciem stanu ciekłego. Produkt najpierw jest schładzany do około -40 stopni Celsjusza, a następnie w maszynie próżniowej, przy obniżonym ciśnieniu potrawa wraca do stałej temperatury. Podczas tego procesu dochodzi do wyodrębnienia się pary wodnej. Następnie pokarm zostaje dosuszony, aby zredukować pozostałą wilgoć. Gotowy produkt posiada 2 – 4 % wody.
Zalety liofilizacji.
Liofilizacja to jedna z najlepszych metod utrwalania żywości. Nie wymaga ona dodawania konserwantów, ani innych sztucznych składników. Poniżej wymieniam jej plusy:
- wysoka jakość żywności;
- liofilizacja powstrzymuje rozwój mikroorganizmów i drastycznie spowalnia procesy enzymatyczne;
- zachowuje ona większość właściwości danego produktu, jego wartości odżywcze i walory smakowe, czy zapachowe;
- produkty są lżejsze i mają mniejszą objętość.
Wady liofilizacji.
- Cena liofilizowanych produktów, która wynika m.in z czasochłonności całego procesu.
Ciekawostki.
Liofilizacja ma zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w farmaceutycznym i kosmetycznym. Proces ten umożliwia konserwowanie i długotrwałe przechowywanie leków, kosmetyków i probiotyków. Wykorzystuje się go do produkcji szczepionek.
Żywność liofilizowana była początkowo stosowana przez wojsko oraz podczas wypraw kosmicznych. Jako pierwsi na skalę masową zaczęli ją wykorzystywać amerykanie podczas II wojny światowej. W otchłaniach internetu znalazłam informację, że poddawali oni liofilizacji osocze krwi, dzięki czemu mogli je bezpiecznie transportować do miejsc objętych walkami.
Jak wykorzystać żywność liofilizowaną w kuchni i nie tylko?
Owoce i warzywa liofilizowane są dostępne zarówno w postaci całego owocu, jak i sproszkowanej.
Te w postaci owocu można wykorzystać w następujący sposób:
- zdrowa przekąska w ciągu dnia w domu, na domówce, do oglądania filmu;
- można zapakować je dziecku do szkoły, jako wygodną i lekką przekąskę; a sobie oczywiście do pracy 🙂
- wygodna żywność w podróży, na wycieczki w góry (liofilizować można także całe dania, np. kurczaka z makaronem, nie tylko pojedyncze produkty);
- można dodać je do musli
Żywność liofilizowana w postaci sproszkowanej znajdzie wspaniałe zastosowanie jako składnik placuszków, naleśniczków, ciasteczek. Wystarczy je dosypać do ciasta, a mały niejadek nawet się nie zorientuje 🙂 Danie będzie nawet bardziej atrakcyjne, bo zyska przepiękny czerwony, zielony lub fioletowy kolor 🙂 Dodaję proszek także do koktajli, szejków i jogurtów. Lub uwaga: do domowych lodów 🙂 Świetnie sprawdzą się jako dodatek do jaglanki, owsianki, czy budyniu 🙂 Ja użyłam liofilizowanych truskawek do czekoladowej kaszy gryczanej, na którą przepis znajdziecie tutaj: https://motherfood.pl/czekoladowa-kasza-gryczana/
Gdzie kupić żywność liofilizowaną?
Ja produkty liofilizowane kupuje w sklepie ze zdrową żywnością lub w Internecie 🙂 Polecam sklep internetowy Ekogram: https://ekogram.pl/pl/161-liofilizowane-owoce
Lub stare, dobre Allegro 🙂
Jeżeli tekst był dla Ciebie ciekawy lub użyteczny, to udostępnij proszę. Czekam na Wasze doświadczenia z tego typu produktami w komentarzach <3
Komentarze
Iza G.
Oooo, dobrze wiedzieć. Chętnie wypróbuję taką opcję 🙂
DominikaR
Jestem ciekawa, czy Ci posmakują 🙂